Barion Pixel TASZ | Keresés

Kereső

Hogyan indulhatsz jelöltként az önkormányzati választáson?

A helyi közéletre nagy befolyást gyakorolnak az önkormányzati képviselők, hiszen részt vesznek a helyi képviselő-testület ülésein, jogszabályokat kezdeményezhetnek és más helyi döntéseket hozhatnak. Ebben a tájékoztatóban leírjuk, hogyan indulhatsz az önkormányzati választáson független jelöltként, és mire kell odafigyelned.

Környezeti per indítása

A perlés különösen erős környezetvédelmi eszköz, ugyanakkor egy környezeti per megindításához ügyvédre van szükség. Ha per indításán gondolkodsz, segítünk áttekinteni mire számíthatsz, miket érdemes előre megfontolnod, mik a lehetőségeid.

Környezeti közérdekű adatkérés

Mind az aarhusi nemzetközi egyezmény, mind a magyar környezetvédelmi törvény rögzíti a környezeti információ megismeréséhez való jogot. A környezetvédelmi cselekvés alapja az információ, ezért ha fel akarsz lépni egy zöld ügyben, először mindig tájékozódj!

Zöld

A környezetvédelmi ügyek sokszínűségéből fakadóan más-más eszközök vezethetnek eredményre a különböző esetekben. Számon kérnéd az önkormányzatot? Érdekelnek egy beruházás részletei? Elmondanád a véleményedet egy engedélyezési eljárásban? Történetekkel, eszközökkel és mintabeadványokkal segítünk!

Mintabeadványokkal segítünk fellépni a választókerületek jogellenes átrajzolása ellen

Ha egy egyéni választókerület formája szokatlan, vagy létszáma jelentősen eltér az átlagtól, és nincs megfelelően indokolva a döntés, felmerülhet a gyanú, hogy nem semleges településszerkezeti szempontok mentén lett meghatározva a térkép. Ezekben az esetekben az adott településen élő választópolgárként lehetőséged van bírósághoz fordulni.

Útmutató etikus hackereknek

Azok a jóindulatú hackerek, akik a köz érdekében tárnak fel hibákat állami vagy multinacionális cégek informatikai rendszereiben, sokszor büntetőeljárást kapnak köszönet helyett, hiába nincs bennük ártó szándék vagy haszonszerzési vágy. Ebben a tájékoztatóban adunk pár tanácsot, hogy etikus hackerként hogyan kerülheted el a feljelentést, illetve mit tehetsz azért, hogy ne csak a közvélemény, hanem a bíróság is elhiggye, hogy csak segíteni akartál.

Adatigénylés az Európai Unió intézményeitől

Az Európai Unió intézményeinek, így például az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság munkájának eredményessége, valamint azok működésének alapvető feltétele, hogy azok a társadalom, a polgárok, vagyis általunk ellenőrizhetők legyenek. Az ellenőrizhetőség alapfeltétele a nyilvánosság. A nyitottság lehetővé teszi a polgárok számára, hogy még inkább részt vegyenek a döntéshozatali eljárásban és hozzájárul a demokrácia elveinek, és az alapvető jogok tiszteletben tartásának erősítéséhez. Ezért az EU intézményeinek birtokában lévő, általuk alkotott, illetve hozzájuk beérkező dokumentumok – meghatározott kivételektől eltekintve – mindenki számára megismerhetőek. Ebben a tájékoztatóban az adatigényléshez nyújtunk segítséget. Fontos, hogy annak érdekében, hogy az EU-s intézmények elkerüljék a felesleges igényléseket és kérelmeket, számos nyilvános, kereshető adatbázis áll rendelkezésre. Ezeket a nyilvántartásokat az adott uniós intézmény honlapján tudod elérni.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.