Barion Pixel TASZ | A szegregációra feljogosító rendelettervezet az állam világnézeti semlegességét is sérti

A szegregációra feljogosító rendelettervezet az állam világnézeti semlegességét is sérti

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) véleményezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) készülő rendelettervezetét, amely a szegregáció lehetőségét teremti meg. A Minisztériumnak megküldött álláspontunk szerint a világnézeti meggyőződésen alapuló szegregáció három okból is jogellenes: sérti az állam világnézeti semlegességét; alapjogok gyakorlása illetve alkotmányos értékek érvényre juttatása érdekében szükségtelen, valamint nem biztosítható az önkéntessége.

A Roma Sajtóközpont (RSK) birtokába jutott rendelettervezet arról tanúskodik, hogy az EMMI részletesen szabályozná, és ezzel legitimálná a szegregált osztályokat. A szegregációt a rendelettervezet névleg azzal és akkor igazolná, ha a szülők, gyermekek világnézeti meggyőződésük miatt önként választanák a szegregált osztályokat. Például – ahogy arra már van közismert példa – az iskolák szegregált osztályt hozhatnának létre és tarthatnának fenn, ha a gyermekek ott görög-katolikus oktatásban részesülnek – akkor is, ha ennek az az ára, hogy az osztály összes tanulója roma.

A rendelettervezet állítólagos célja a lelkiismereti szabadság biztosítása. A TASZ álláspontja szerint azonban ez a cél nem igazolja a szegregált állami oktatást-nevelést, ezért a rendelettervezetben előkészített szegregáció alkotmányellenes, legalább három okból:

1. Az államnak nincs sem kötelessége, sem joga világnézeti meggyőződésen alapuló oktatást biztosítani az állami oktatás-nevelés keretein belül. Az állam csak úgy őrizheti meg világnézeti semlegességét, ha világnézetileg semleges oktatást kínál a saját fenntartású köznevelési intézményeiben. A rendelettervezet tehát eleve illegitim cél eszközének használná a szegregációt.

2. A világnézetileg elkötelezett oktatáshoz semmi szükség szegregált osztályokra. A görög-katolikus biológia órán – reméljük – ugyanazt tanulnák a gyermekek, mint a világnézetileg semleges biológia órán. A köznevelés törvényes céljai csak az együttnevelésben biztosíthatók, az elkülönült nevelés-oktatás pedig fölösleges ehhez.

3. Mivel a nehéz körülmények között élő szülők és gyermekeik kiszolgáltatott helyzetben vannak, nem biztosítható, hogy a szülők, gyermekek valóban önkéntesen, vallási meggyőződésük miatt kérnék a világnézeti meggyőződésen alapuló nevelést az állami intézményekben. Választásuk ezért nem tekinthető lelkiismereti szabadságuk gyakorlásának, és így nem is teheti jogszerűvé az elkülönített oktatást-nevelést.

Részletes álláspontunkat itt találja.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.