Alkotmányos a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés?

Az Alkotmánybíróság tájékoztatása szerint nem született döntés arról, hogy a legsúlyosabb büntetés összeegyeztethető-e az alkotmányos elvárásosokkal, hiába érkezett több tucat indítvány a testülethez. A TASZ szerette volna megtudni, hogy meddig jutottak az alkotmánybírák a kérdés megvitatása során. Részben pert nyertünk.

A tényleges életfogytiglani szabadságvesztés (tész) alkotmányosságának kérdését az Alkotmánybíróság (Ab) több alkalommal is napirendre tűzte: a bírák 2010. februárja és májusa között nyolc alkalommal tárgyalták zárt ajtók mögött, hogy összeegyeztethető-e a büntetés a kegyetlen, embertelen bánásmód tilalmával, sérti-e az emberi méltóságot. Az ülésekről emlékeztetők készülnek, ezeknek a nyilvánosságra hozatalát kértük az Ab elnökétől. A TASZ adatigénylését arra hivatkozva utasították el, hogy az Ab döntéshozatali eljárása, működésének a külső, illetéktelen befolyástól való mentessége sérülne a nyilvánossággal. Az alperes szerint 2012. június 30-ig módja van a tész eltörlését indítványozóknak arra, hogy kérjék az Ab döntését.

Ezt hangsúlyozta a Fővárosi Törvényszék is a ma kihirdetett ítéletében, amellyel elutasította a keresetünk ezen részét. A döntés értelmében a tész-eljárás formailag még folyamatban van, ezért különösebb indoklás nélkül megtagadható az adatszolgáltatás.

A tész ma már az Alaptörvény része, az Ab állandó – a testület néhány tagja által is vitatott – gyakorlata, hogy az Alaptörvény alkotmányellenességét nem jogosult vizsgálni. Ebből az következik, hogy a jövőben nem mondhatja ki az Ab, hogy a tész alkotmányellenes. Egy rendkívül formális eljárás valóban várható: ha valaki kezdeményezi alkotmányjogi panaszként a tész alkotmányellenessé nyilvánítását, az Ab majd elutasítja, mondván, hogy nincsen hatásköre az Alaptörvény vizsgálatára.

A bíróság azonban az alkotmánybíráknak küldött meghívók kiadására kötelezte az alperest. A meghívók hordozhatnak olyan tartalmi elemeket, amelyekből következtetést lehet levonni arra, hogy milyen fázisba jutott az Alkotmánybíróság a nyolc vitanap után. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fizess, ha mást gondolsz, mint kormány

A kormány ahelyett, hogy a kétharmados felhatalmazását felelősséggel használná, arra törekszik, hogy ellehetetlenítse azokat, akik tőle eltérő véleményt fogalmaznak meg.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a magánélet védelméről szóló T/706. számú törvényjavaslatról

A Kormány múlt kedden, június 26-án törvényjavaslatot nyújtott be, ami címe szerint a magánélet védelméről szól. Az indítvány furcsasága, hogy új normatív tartalma alig van, így viszont kérdéses, hogy mi vele a jogalkotó szándéka.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a gyülekezési jogról szóló T/707. számú törvényjavaslatról

A mai napon tartják az Országgyűlésben a gyülekezési törvény általános vitáját. Vannak, akik a mellett érveltek, hogy az új törvény nem hoz majd magával jelentős jogkorlátozást. A TASZ máshogyan látja, szerintünk a jogszabály-tervezetbe bele van kódolva, hogy szűkülni fog a tüntetések és a gyülekezés tere Magyarországon. Részletes szakmai elemzésünkben sorra vesszük a törvényjavaslat egyes pontjait.