Barion Pixel TASZ | EÜM-per dosszié

EÜM-per dosszié

2005 végén tudomásunka jutott, hogy az Egészségügyi Minisztérium kérésére a Pszichiátriai Szakmai Kollégium állásfoglalást adott ki a különböző illegális pszichoaktív szerek egészségre való veszélyességét illetően. Álláspontunk szerint ez a dokumentum közérdekű adatnak számított, amely jelentősen befolyásolhatja a jogalkotást Magyarországon. Mivel azonban az állásfoglalást nem adta ki egyik intézmény sem, ezért pert indítottunk, amelyet 2006. szeptemberében meg is nyertünk. A kiadott állásfoglalásról kiderült, hogy szakmailag erősen támadható állításokat tartalmaz, ezért kritikai tanulmányt írtunk, amelyben áttekintettük az egyes tudatmódosító szerek egészségügyi ártalmaival kapcsolatos szakirodalmat.

2005 decemberében a TASZ tudomására jutott, hogy az Egészségügyi Minisztérium (EÜM) kérésére a Pszichiátriai Szakmai Kollégium (PSZK) állásfoglalást készített különböző illegális pszichoaktív szerek egészségre gyakorolt káros hatásait illetően. Első lépésben Prof. Dr. Bitter Istvánhoz fordult a TASZ, és a professzor 2005. december 14-én keltelektronikus levelünkre adott válaszában közölte, hogy véleménye szerint a kért adat kiadására az Egészségügyi Minisztérium az illetékes. 2005. december 20.-án újabb levelet intéztünk Bitter Istvánhoz az állásfoglalás kiadása iránt, melyre még ugyanazon a napon ismételten az a válasz érkezett, hogy az ilyen dokumentumoknak nem a Kollégium, hanem a Minisztérium az adatkezelő szerve.

Ekkor az Egészségügyi Minisztérium Tájékoztatási, Érdekegyeztetési és Civil Kapcsolatok Önálló Osztályának vezetőjéhez, Dura Mártához fordultunk, aki válaszlevelében azt tanácsolta, hogy kérdésünkkel Prof. Dr. Bitter Istvánhoz forduljunk, akinek a közvetlen elérhetőségeit is megadta. Dura Márta levelét mellékelve ismételten levelet küldtünk az adatok kiadása iránt a PSZK vezetőjének december 22-én. A Professzor 2005. december 23-i levelében azt a választ adta, hogy tájékoztatást kért az EÜM-tól és az illetékes társkollégiumtól. Ezek jogi véleménye alapján pedig a kiadni kért állásfoglalás belső anyagnak minősül. Azt tanácsolta még, hogy ha a Minisztériumhoz szeretnénk fordulni, akkor keressük Dr. Kapócs Gábor helyettes államtitkárt.

Megfogadva Prof. Dr. Bitter István tanácsát, közérdekű adatigényléssel fordultunk ezúttal Dr. Kapócs Gáborhoz. A Helyettes Államtitkár válasza szerint a kért állásfoglalás döntés megalapozását szolgáló dokumentum, melynek nyilvánosságra hozatalához Dr. Rácz Jenő Miniszter nem járult hozzá.

Ezt követően 2006. február 22-én a TASZ keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz az Egészségügyi Minisztérium ellen közérdekű adat kiadása iránt. A Fővárosi Bíróság első idézése 2006. április 7-re szólt, mely tárgyaláson az alperes nem jelent meg. Ellenkérelmében az alperes a kereset elutasítását indítványozta a fent ismertetett alapon, miszerint a kért adat belső használatra szolgáló, döntés előkészítésre előállított dokumentum, melynek kiadása így megtagadható. A Fővárosi Bíróság ítéletében nem látta megalapozottnak az alperes indítványát, és kötelezte az alperest, hogy a PSZK által készített, az egyes pszichoaktív szerek egészségkárosító hatására vonatkozó állásfoglalást juttassa az alperes rendelkezésére.

Az Egészségügyi Minisztérium fellebbezett az ítélet megváltoztatása iránt, ám a másodfokú eljárás során sem jelent meg a jogi képviselője. Az Ítélőtábla határozatában helyben hagyta az első fokú ítéletet, mely így jogerőre emelkedett.

A Pszichiátriai Szakmai Kollégium állásfoglalását itt olvashatja.

A Szakmai Kollégium állásfoglalására válaszul a TASZ tanulmányt készített az egyes pszichoaktív szerek kockázatairól: mérhető, összehasonlítható a drogok veszélyessége?

A SOTE kutatója a Pszichiátriai Szakmai Kollégium felkérésére válaszolt a tanulmányunkra.

Nemsokkal később nyilvánosságra került Dr. Molnár Lajos egészségügyi miniszter levele, melyben a Pszichiátriai és Neurológiai Szakmai Kollégiumot előző állásfoglalása visszavonására, és új, megfelelő színvonalú dokumentum kiadására kéri.

Végül a TASZ az Egészségügyi Minisztérium felkérésére szakmai állásfoglalást készített az egészségre veszélyesebb szerek listájának elkészítéséről.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.