Barion Pixel TASZ | Törvénysértő nemzetbiztonsági bizottsági titkolózás

Törvénysértő nemzetbiztonsági bizottsági titkolózás

Pert kellett indítanunk az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága ellen, mert a CIA titkos börtöneivel kapcsolatos nyilvános ülésének a jegyzőkönyvét nem adták ki, és az Országgyűlés honlapján sem tették közzé.

A nemzetbiztonsági bizottságtól annak a 2005. novemberi nyilvános ülésnek a jegyzőkönyvét kértük ki közérdekű adatként, amelyen a CIA közép- és kelet-európai titkos börtöneivel kapcsolatban hallgatták meg a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok képviselőit. A bizottság sem a telefonos, sem az írásbeli megkeresésünkre nem reagált, ezért a jegyzőkönyv kiadásáért pert indítottunk. Miután a bizottság átvette a bírósági idézést, rögtön felgyorsult az ügymenet és másnap megküldték a kért dokumentumot. Mivel csekély három hónap alatt és némi papírmunkával végül sikerült hozzájutnunk a jegyzőkönyvhöz, ezért elálltunk a pertől.

Szomorú, hogy bíróság elé kell citálni az Országgyűlés egyik bizottságát, ha egy nyilvános ülés jegyzőkönyvére van szükségünk, különös tekintettel arra, hogy a 2005 nyarán kihirdetett, az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény, bár csak 2006. január 1-től, úgy rendelkezik, hogy „az Országgyűlés a honlapján közzéteszi azon bizottsági ülések jegyzőkönyveit, amelyeken az adott bizottság a törvényjavaslattal foglalkozott”. Márpedig ugyanezen az ülésen vitatták meg a büntetőeljárási törvényt módosító törvényjavaslatot is.

Reméljük, hogy a bizottság újragondolja az információszabadsághoz való viszonyát, mert ha egy alapvető joghoz így viszonyulnak, akkor kétséges, hogy a többi alkotmányos jogunkat hogyan védik.

Töltse le a jegyzőkönyvet

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.