Barion Pixel TASZ | Zaklatással a kritika ellen – pert indítottunk az érpataki polgármester és önkormányzat ellen

Zaklatással a kritika ellen – pert indítottunk az érpataki polgármester és önkormányzat ellen

Munkatársa képviseletében a TASZ beperelte Érpatak Község Önkormányzatát és Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármestert az egyenlő bánásmód követelményének és személyhez fűződő jogoknak a megsértése miatt. Az első tárgyalásra 2013. november 19-én került sor.

Az érpataki önkormányzat 2013-ban Becsületnapi megemlékezés címmel nyilvános ünnepséget rendezett a második világháborúban az ostrom alatt álló budai várból kitörő magyar és német csapatok emlékére. Az önkormányzati rendezvényre, amelynek helyszíne egyrészt Érpatak főtere, másrészt a helyi iskola, majd ezt követően a község utcái voltak, ellátogatott a TASZ helyben lakó munkatársa (a mélyszegénységben élő, elsősorban roma származású helyi lakosok számára jogsegélyt nyújtó TASZPONT vezetője). Amikor őt a közönség soraiban felfedezte a polgármester, az önkormányzat nevében távozásra szólította fel. Arra hivatkozott, hogy munkatársunk „kártékonyan áll hozzá az önkormányzat munkájához”, liberális nézetei, illetve liberális mivolta miatt ott nem kívánatos személy. Munkatársunk a felhívásnak nem tett eleget, békésen várt a rendezvény kezdetére, mire a polgármester utasítására a rendőrség igazoltatás címén a teremből kivezette. A rendezvényre később már nem ment vissza, de az események itt még nem értek véget. Aznap este a polgármester vezetésével húsz-harminc fős, fáklyákat tartó társaság vonult a felperes otthona elé őt szidalmazni.  A felvonulókat vezető polgármester ellen garázdaság miatt szabálysértési eljárás is indult.

A pert munkatársunk vélt világnézeti, illetve politikai meggyőződése miatti hátrányos megkülönböztetés és zaklatás miatt indítottuk. Az önkormányzati rendezvényen munkatársunk a polgármester szerint azért nem volt kívánatos, mert liberális nézeteket vall. Az esti sötétségben, otthona előtti ellenséges, megfélemlítő és támadó fáklyás gyűlés is elsősorban az ő liberális voltáról szólt, a polgármester és a vele egybegyűltek a liberális szót mint szitokszót használták.

A magyar törvények tiltják az ilyen magatartásokat, egy nyilvános önkormányzati rendezvényről az annak megzavarása nélkül részt vevő személyt ugyanis nem lehet jogszerűen kiutasítani még akkor sem, ha adott esetben a rendező önkormányzat polgármesteréhez képest más politikai véleményt képvisel, mert ez – keresetünk szerint – közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül. A felheccelt személyekből álló fáklyás menet munkatársunk házához vezetése pedig megítélésünk szerint az egyenlő bánásmódról szóló törvény szerinti zaklatás.

A per a polgármester által népszerűsített, úgynevezett érpataki modell megvalósításának egy szimbolikus eseményére reflektál. A modell lényege, hogy a polgármester szerint a közösséget két részre kell osztani, építőkre és rombolókra. A rombolók ellen harcolni kell, ennek pedig az a lényege, hogy velük szemben minden lehetséges módon fel kell lépni, amíg meg nem változnak, el nem költöznek, vagy börtönbe nem kerülnek. A polgármester szerint a végső ellenség a liberalizmus, a rombolók elleni harc végső soron a liberálisok ellen folyik.

A Nyíregyházi Törvényszéken 2013. november 19-én megtartott első tárgyaláson az alperesek részéről senki, sem a polgármester, sem az önkormányzat más képviselője nem jelent meg. A 2014. január 9-re kitűzött következő tárgyalásra a bíróság Orosz Mihály Zoltánt személyes megjelenés kötelezettségével idézte.

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.