Barion Pixel TASZ | Fellépés kiemelt beruházások ellen

Fellépés kiemelt beruházások ellen

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokat leíró kormányrendelet felülír országos és helyi szabályokat a beruházás megvalósulása érdekében, lerövidíti az engedélyezési eljárások idejét. Gyakran minősítenek természetkárosító projekteket kiemelt beruházássá azért, hogy gyorsabban és könnyebben megépülhessenek, de ilyenkor is felléphetsz ellenük.

A Balaton-parthoz való szabad hozzáférés védelmében

A Balaton-part közkincssé tétele az Aligai Fürdőegyesület (AFE) missziója. Balatonvilágos aligai partszakaszát a kommunizmusban pártüdülőként kisajátították, elzárva ezzel mindenkit a Balatonhoz való hozzáféréstől.

A helyi civilek több évtizede harcolnak azért, hogy újra visszakaphassák a partot, és az ne csak a kiváltságosoké, hanem mindenkié lehessen. A 2010-es évekre már majdnem megoldás született: az állami vagyonkezelő szerződésben biztosította az önkormányzatot arról, hogy a part szabad megközelítését garantálja, önkormányzati tulajdonba került több terület és a szabad partszakaszt a helyi szabályozás is rögzítette. Azonban 2018-ban a kormány “nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházást” jelölt ki a balatonaligai partra, felülírva a civilek által elért önkormányzati garanciákat: újra a part lezárását tervezve, ismételve a történelmet. A helyiek azonban nem hagyják ezt annyiban, tiltakozásukra pedig már vissza is vonta első tervét a szállodaépítő vállalkozó. Így a fontos természeti értéket, a löszfalból álló magaspartot veszélyeztető hatalmas szálloda nem fog megvalósulni a területen.

Mit jelent a kiemelt beruházás?

Hivatalosan a “kiemelések” célja, hogy gyorsabban jöjjenek létre “nemzetgazdasági szempontból jelentős” nagyberuházások (utak, szállodák, gyárak). Ahhoz, hogy egy projektből kiemelt beruházás legyen, szükség van egy rendeletre, amellyel azt a kormány azzá minősíti. A rendelet lerövidíti például az engedélyezési eljárások idejét, hiszen ha rövidebb idő alatt megszerezhető minden engedély, gyorsabb az építkezés. Azonban éppen ezeknél az építkezéseknél lenne különösen fontos, hogy a környezeti szempontok és a lakosság részvétele kellő figyelmet kapjon. Ezért különösen nagy jelentősége van a zöld civil aktivizmusnak a kiemelt beruházások környékén

Mivel jár egy kiemelt beruházás?

A kormány minden kiemelt beruházásra külön állapítja meg a szabályokat rendeletben, így egyedi feltételeket is meghatározhat.

Ahogy Balatonaligán történt, úgy más beruházásoknál is jellemző, hogy a kiemelő kormányrendelet felülír országos és helyi szabályokat a beruházás megvalósulása érdekében. Így hiába védi Balatonaliga területén az önkormányzati szabályozás, a vízpartot, a kormány a kiemelő rendeletben felül tudta annak egy részét írni. Így a kiemelő kormányrendeletek az önkormányzatokat megfosztják saját területük védelmétől, önkormányzásától.

Így lépj fel a kiemelt beruházások ellen:

Tudj meg mindent a készülő beruházásról!

Akár még csak felröppentek az első sajtóhírek, politikusok bejelentései egy lehetséges nagyberuházásról – akár már meg is történt a “kiemelés”: kérdezz! Nyújts be közérdekűadat -igénylést akár az önkormányzathoz, akár a kormányhivatalhoz, akár a kormányhoz. Például a “nemzetgazdasági érdek” mibenlétéről a kormányt lehet kérdezni, a kormányhivatalhoz a különböző engedélyezés kapcsán fordulhatsz (pl. környezetvédelmi engedélyköteles-e a beruházás, végeztek-e környezeti hatásvizsgálatot), az önkormányzattól pedig a konkrét tervekről, a beruházóval való tárgyalásról érdeklődhetsz (és az információk nyilvánosságát követelheted). Ez nem egy teljes lista, bármi, amit szeretnél megkérdezni a beruházással kapcsolatban, közérdekű adat, így választ kell rá kapnod!

Az adatigényléshez a mintánkat itt találod.

Ha nem válaszolnak az adatigénylésre (vagy csak részben), vagy akár el is utasítják azt, két lehetőséged van: a Nemzeti Adatvédelmi Hatósághoz (NAIH) fordulhatsz segítségért, illetve pert is indíthatsz az adat kiadásáért.

Fordulj a helyi önkormányzathoz!

Ahogy a civil fellépésnek, úgy a helyi önkormányzatok fellépésének is nagy szerepe van. Ha ellenáll az önkormányzat is, az még nagyobb nyomást jelent a beruházások visszavonására.

Bár a kiemelt beruházásról szóló kormányzati döntés általában felülír fontos törvényi illetve helyi szabályokat, nem feltétlenül ír felül mindent. Így például fontos környezetvédelmi jogszabályokat akár továbbra is érvényesíthet az önkormányzat, például a jegyző megtilthatja a fakivágást.

A civilek felhívhatják az önkormányzat figyelmét a meglévő lehetőségekre, és az ellenállás lehetőségeire (pl. az önkormányzat érdekeltként megtámadhatja a különböző engedélyeket, a természeti területet helyi védettség alá helyezhet stb.)

Az önkormányzati aktivizmus eszközeiről itt olvashatsz.

Szervezz lakossági fórumot!

Az önkormányzati törvény szerint évente egyszer közmeghallgatást kell tartania az önkormányzatnak. Szólítsd fel erre a feladatára az önkormányzatot, ha elmulasztaná! https://tasz.hu/cikkek/helyi-onkormanyzati-aktivizmus-1×1

A helyi SZMSZ-ben (ami az önkormányzat honlapján fent kell, hogy legyen) olvashatsz arról, hogy milyen további hivatalos helyi fórumok működnek (pl. falugyűlés, lakossági fórum) és azokat hogyan lehet kezdeményezni. Élj ezekkel a helyi lehetőségekkel!

Ha az önkormányzat magától nem tájékoztat vagy nem elég aktív: szervezz találkozókat, ahol a helyi polgárokkal közösen meg tudjátok tervezni a következő lépéseket. Ez az önkormányzatra is nyomást fog gyakorolni. Fórumokat akkor is lehet szervezni, ha ilyesmiről nincs szó az önkormányzat SZMSZ-ében.

Az aligai civilek rendszeresen szerveznek lakossági gyűléseket, ami kiváló lehetőség a helyiek tájékoztatására és az ügy közös megvitatására. Ráadásul láthatóságot, nyilvánosságot biztosít az ügynek.

Ha a helyi önkormányzat nem végzi a feladatát, fordulj a kormányhivatalhoz!

Közérdekű bejelentést lehet tenni a kormányhivatalhoz akkor, ha az önkormányzat megsérti a jogszabályokat (például nem tart egy évben egyszer sem közmeghallgatást, holott kötelező lenne). Ilyenkor kérni lehet a kormányhivataltól, hogy gyakoroljon az önkormányzat felett törvényességi felügyeletet, és szólítsa fel az önkormányzatot a jogszabályok betartására!

A kormányhivataltól az önkormányzat ellenőrzését ezzel a mintánkkal tudod kérni.

Tegyél közérdekű bejelentést!

Jelezd az önkormányzat, a kormányhivatal, a nemzeti park igazgatóságok, a természetvédelmi őrszolgálat és az ügyészség felé a környezeti kár veszélyét!

Legegyszerűbben ezt úgy tudod megtenni, hogy közérdekű bejelentést írsz és küldesz minden olyan helyre, ami megállíthatja a természetkárosítást. Erre a mintánkat itt találod.

Kattints ide további útmutatáshoz a közérdekű bejelentések elkészítéséhez!

Tipp: minden főügyészségen van környezetvédelmi ügyész, aki fellép a helyi környezet védelmében, így a hozzád legközelebb lévő főügyészségnek is mindenképp írj!

Itt tudod kikeresni az elérhetőségüket.

Az ügyészséghez forduláshoz mintát itt találsz.

Hozd nyilvánosságra!

A helyi és országos sajtót érdemes már az elejétől értesíteni egy nagyberuházásról. Oknyomozó újságírók már akkor is segíthetnek kideríteni, hogy mi zajlik vagy mi várható egy településen, amikor arról hivatalos tájékoztatás még nincs. A sajtó segítségével a tágabb, országos közvéleményt is az ügy mellé tudod állítani. Keress olyan újságírókat, szerkesztőket, akiket érdekelhet a téma, és írj nekik közvetlenül az impresszumban található elérhetőségeken!

Az aligai civilek fellépéséről sokszor írt már a sajtó, több részletes, tényfeltáró anyag is született róla.

Írj petíciót! Gyűjts aláírásokat!

Fogalmazd meg a követelésedet, gyűjts hozzá támogató aláírásokat, majd nyújtsd be a felelősnek! A petíció az egyik legrégebbi tiltakozó eszköz, súlyát jellemzően az aláírások száma (és az abból fakadó politikai nyomás) határozza meg.

Akár online is indíthatsz aláírásgyűjtést, így a közösségi médiában is terjesztheted azt.

Ha önállóan gyűjtenél aláírásokat, fontos az adatvédelemre is figyelned, olvasd el útmutatónkat itt.

Az AFE a 2020-as települési közgyűlésen Balatonvilágos polgármesterének fogalmazta meg petícióját (hogy önkormányzati eszközökkel lépjen fel a part védelmében): a helyszínen 3000 aláírást gyűjtött hozzá, online pedig további több mint 7000 aláírást.

Csatlakozz a STOP Kiemelt beruházások kampányhoz!

A Civil Kollégium Alapítvány átfogó fellépést hirdetett a kiemelt beruházások ellen. Tapasztalatukkal téged is segítenek. Bővebb információt itt találsz: https://www.cka.hu/stop-kiemelt-beruhazasok-kampany/

Szervezz tüntetést!

A tiltakozás egyik leghatásosabb eszköze a gyűlés: ahol sokan együttesen, nyilvánosan tudják kifejezni a tiltakozásukat. Tüntetést bárki szervezhet, de előre be kell jelenteni a rendőrségnek. Az élőlánc, demonstráció, tüntetés stb. jogi értelemben mind a gyülekezési törvény szerinti értelemben vett “gyűlések”, ezért be kell jelenteni őket.

Itt találod útmutatóinkat hozzá >> Tiltakozz!

Az Aligai Fürdőegyesület “Élőlánc a naplementében” eseménye, 2020. szept. 5-én

Keress egy környezetvédő szervezetet, aki részt tud venni a jogi eljárásokban!

A helyi környezetvédelmi szervezetek tudják a legtöbbet a helyi természetről, melyet védenek, és tapasztalatuk van abban is, hogy hogyan lehet hatékonyan elérni a helyi önkormányzatot és a kormányhivatalt. Az országos zöld szervezetek pedig nagy tapasztalattal rendelkeznek, nemzetközi szervezetek munkájában is részt vesznek és komoly jogi szakértelemmel is bírnak. Ilyen országos szervezet az EMLA egyesület (https://emla.hu/), akik kifejezetten környezetvédelmi jogi segítségnyújtással foglalkoznak. Mind a helyi, mind az országos szintű szervezetekhez érdemes fordulni! Ha felveszed velük a kapcsolatot, a te véleményedet is kihangosíthatják.

A környezetvédelmi törvény speciális jogosultságokat ad a környezetvédelmi egyesületnek: intézkedéseket kérhetnek az államtól és pert indíthatnak bármilyen környezetveszélyeztetés és környezetkárosítás megtörténtekor vagy annak veszélye esetén és a környezet sorsával kapcsolatos eljárásban “ügyféli jog” illeti meg őket. Így részt vehetnek a különböző környezetvédelmi engedélyezési eljárásokban és jogi úton is felléphetnek ezekben, pl. a környezetvédelmi engedélyeket megtámadhatják.

Az aligai civilek környezetvédelmi egyesületként be is léptek minden eljárásba, és észrevételeik fontosnak bizonyultak az eljárásokban: a vállalkozónak kifejezetten választ kellett adnia az egyesület felvetéseire, amikkel az engedélyezési anyagok is bővültek. A kiadott környezetvédelmi engedélyt pedig bíróságon támadta meg az AFE. Nem sokkal később a vállalkozó maga vonta vissza a tervét a lakossági tiltakozások és az AFE fellépésének hatására!

Az AFE több sikert is elért a bíróságon: az aligai felbecsülhetetlen természeti értékkel bíró magaspartra tervezett társasházak építési engedélyét és a partra tervezett kikötőépület építési engedélyét is megtámadta a bíróságon, a bíróság pedig első fokon mindkét engedélyt megsemmisítette a környezeti értékek és a közérdek védelmében eljárva!

Fordulj a “zöld ombudsmanhoz”!

Az alapvető jogok biztosa (ombudsman) egyik helyettese a környezetvédelemért felelős (jövő nemzedékek szószólója). Őt nevezzük zöld ombudsmannak is. Vizsgálhat minden természeti kockázattal bíró esetet (akár szabályozást, ami ártalmas lehet a környezetre, akár döntéseket, amik nem veszik figyelembe a környezetet, vagy konkrét környezetre veszélyes történéseket), így a kiemelt beruházásokat is.

Bárki fordulhat hozzá bármilyen környezeti veszély kivizsgálására: a biztoshelyettes kapcsolatba tud lépni az állami szervekkel és önkormányzatokkal, vizsgálatával alaposan fel tudja tárni az ügyet, az alapvető jogok biztosával közösen pedig jelentést is tud írni belőle és ajánlásokat tehet az ügyben. Van, hogy figyelemfelhívást is közzétesz.

A biztosnak és helyettesének legfontosabb eszköze a nyilvánosság: jelentéseik mindenki számára elérhetőek, amikben egyrészt intézkedésre szólíthatják fel a hatóságokat, vagy éppen jogalkotásra az országgyűlést, sőt, a biztos akár úgy is dönthet, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul! Ezen felül a bíróságok értesítik az alapvető jogok biztosát minden környezeti perben a belépés lehetőségéről. Ez azt jelenti, hogy olyan környezeti ügyekben folyó perekben is, amelyekhez eredetileg semmi köze nem volt, a biztos dönthet róla, hogy fellép-e az egészséges környezethez való jog védelmében.

Ehhez mintát itt találsz.

Az Aligai Fürdőegyesület küzdelméről további információt közösségi oldalukon találsz.

Rendszeres adomány

Hasznos volt számodra tájékoztatónk? Segíts rendszeres adománnyal, hogy még többet készíthessünk!

Járulj hozzá ingyenes jogsegélyszolgálatunk működéséhez, és ahhoz, hogy folyamatosan fejlesszük és bővítsük tudástárunkat. Támogass minket havonta, hogy mindig ott lehessünk azok mellett, akiknek a legnagyobb szükségük van ingyenes jogi segítségre.
01
Válaszd ki az adomány összegét

Ha adományozóként megadod adataidat:

rendszeresen beszámolunk eredményeinkről
éves találkozókon pedig a TASZ műhelytitkaiba is betekintést nyerhetsz

Ft
Tovább Tovább
Tovább Tovább
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.