Így léphetsz fel, ha megbírságoltak, mert dudálva tiltakoztál - Frissítve!

Mintabeadványokat adunk közre, amelyekkel meghallgatást kérhetsz a rendőrségtől, illetve írásbeli vallomást tehetsz.

Sokan kerestek bennünket a dudálós tüntetésen megbírságoltak közül jogsegélyért, és azt látjuk, hogy már elkezdtek megérkezni az első határozatok a rendőrségtől. Van, aki 200 000 forintos bírságot kapott azért, mert részt vett a tüntetésen. Fontos, hogy aki nem ért egyet a bírsággal, kérjen a rendőrségtől személyes meghallgatást, mert csak így tudja elmondani a történteket a saját szemszögéből. Erre a határozat megérkezésétől fogva 8 napig van lehetőség, és írásban kell megtenni (utána érdemes telefonon is értesíteni a rendőrséget). A rendőrség ezután egyeztetni fog egy időpontot a meghallgatásra. Ez a lépés nagyon fontos, mert ha valaki nem kér meghallgatást, akkor jogerőssé válik a határozat és nem lehet vele szemben fellépni. A meghallgatás után a rendőrség dönteni fog arról, hogy megszünteti-e az eljárást. Ha nem, akkor a határozatot 8 napon belül meg lehet támadni a bíróságon. Meggyőződésünk, hogy ezt sikerrel meg lehet tenni majd, mert a dudálás nem veszélyeztette sem a járványügyi intézkedéseket, sem a forgalom biztonságához fűződő közérdeket.

Hogy megkönnyítsük a megbírságoltak dolgát, készítettünk egy mintabeadványt, amellyel kérhetik a meghallgatást:

Mintabeadvány személyes meghallgatás iránti kérelemhez

letöltés »

Az alábbi beadványokat a megbírságolt tiltakozók írásbeli vallomásként nyújthatják be a rendőrségnek (a sárga színnel megjelölt instrukcióknak megfelelően kiegészítve):

Mintabeadvány írásbeli vallomáshoz a megbírságolt autós tiltakozóknak

letöltés »

Mintabeadvány írásbeli vallomáshoz a megbírságolt gyalogosan tiltakozóknak

letöltés »

Az alábbi kifogásokat azok a megbírságolt tiltakozók nyújthatják be a rendőrségnek, akik megkapták a meghallgatás / írásbeli vallomástétel után hozott rendőrségi határozatot (a sárga színnel megjelölt instrukcióknak megfelelően kiegészítve). Erre az új határozat megérkezésétől fogva 8 napig van lehetőség, és írásban kell benyújtani - az elektronikus út mellett ajánlott postán is, lehetőleg tértivevényes levélben feladni. Fontos! A kifogást a rendőrségnek kell benyújtani, de azt a bíróság fogja elbírálni. Nem kötelező az ügyvéd ebben az eljárásban, és a bíróságon is csak annyit kell majd elmondani, amennyi a kifogásban le volt írva. Ha kérdésed lenne a kifogással vagy a jogi eljárással kapcsolatban, keresd a TASZ jogsegélyszolgálatát.

Kifogás mintabeadvány dudálva tiltakozóknak

letöltés »

Kifogás mintabeadvány gyalogos tiltakozóknak

letöltés »

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Egyetértett velünk a kormányhivatal: sérti a gyülekezési szabadságot egy gödöllői rendelet

Egyetértett velünk a kormányhivatal, hogy sérti a gyülekezési szabadságot az a gödöllői rendelet, amely közterület-használati engedélyhez köti a politikai rendezvények megtartását a városban.

Miért kell a kormánynak extra felhatalmazás a terrorveszélyre hivatkozva?

A kormányzat egy felhatalmazási törvénnyel lehetővé tenné, hogy a „terrorveszély-helyzetre” való önkényes hivatkozással különleges jogrendet vezessen be. A TASZ szerint ilyen szabályok megalkotására csak nagyon alapos ténybeli indokok alapján és további szigorú feltételek mellett van alkotmányos lehetőség, amelyek jelenleg nem állnak fenn.

Litigation on the right to protest

Two actions were launched by the HCLU regarding the right to peaceful assembly in December, 2013. Both actions concern to the same problem: lockdown of a public area around the Prime Minister's residence. In the first case, the police dispersed an ongoing peaceful demonstration on the grounds of closing off the area, for which the organizer filed a claim against the police with the help of HCLU. In the other case, another demonstration planned by the same organizer at the same venue was banned by the court, which was then challenged before the Constitutional Court. Both decisions are ill-unfounded and misinterpret the constitutional limitations of the right to protest.