TASZ jogsegély Pécsen

A TASZ Regionális Programjában fontosnak tartjuk, hogy olyan ügyekben, amelyek a TASZ tevékenysége körébe tartoznak, Budapesten kívül élő polgárok számára is elérhetőek legyünk. Ennek keretében bővítjük a jogsegélyezésünket, workshopokat szervezünk országszerte, és fokozottan figyelünk arra is, hogy kommunikáljuk azokat a sikereket, amelyeket Budapesten kívül érünk el.

A TASZ első regionális irodáját 2021 márciusában Pécsen nyitotta meg, így a pécsi és Pécs környéki polgároknak és civil szervezeteknek is van lehetősége ingyenes személyes jogsegélyre. A konzultációk alkalmával egészségügyi, oktatási témákkal, közügyekkel, a magánélet védelmével, drogfogyasztással, kisebbségi helyzetben lévő emberek diszkriminációjával kapcsolatos kérdésekben tudunk segíteni.

Hol, mikor lesz legközelebb TASZ jogi tanácsadás Pécsen?

A TASZ jogi tanácsadását az Emberség Erejével Alapítvány ECK Közösségi Irodájában (7621 Pécs, Citrom u. 12. I. em.), személyesen tartja Brumecz Viktória, a TASZ Regionális Programjának munkatársa.

A pécsi jogi tanácsadásra előzetes időpont-egyeztetés alapján van lehetőség. A konzultáción való részvétel regisztrációhoz kötött annak érdekében, hogy biztosan legyen idő megbeszélni a felmerülő kérdéseket. Kollégánk a regisztrációt követően felveszi önnel a kapcsolatot.

Regisztráció

Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehetséges, vagy keresse pécsi jogász kollégánkat a brumecz.viktoria@tasz.hu e-mail címen.

Az e-mailben, kérjük, foglalja össze röviden, milyen témában keres minket, illetve milyen e-mail címen, telefonszámon érhetjük el a továbbiakban!

Itt elérheti a TASZ jogsegélyszolgálatának adatvédelmi tájékoztatóját.

A TASZ Regionális Programjának jogsegélyszolgálata a következő ügyekben tud segíteni

Egészségügy

 • betegjogi jogérvényesítés

 • egészségügyi önrendelkezési jog (különösen terhességmegszakítás, otthonszülés, ellátás visszautasításának joga, intézmény elhagyásának joga, védőoltás)

 • egészségügyi dokumentáció megismerése

 • pszichiátriai kezelés önrendelkezéssel összefüggő kérdése

Oktatás

 • a tanulás, tanítás szabadsága

 • súlyosan vagy halmozottan fogyatékos gyerek iskolai oktatáshoz való joga

Közügyek

 • szólásszabadság, gyülekezési jog, polgári engedetlenség

 • választójog, választhatóság (külföldön élőknek és fogyatékossággal élőknek is)

 • közérdekű adatigénylés, információszabadság (újságírók részére is), panaszjog

 • jogalkotás nyilvánossága, titok (minősített adatok)

 • közérdekű bejelentők védelme, whistleblowing

Magánélet védelme

 • lelkiismereti és vallásszabadság

 • személyes adatok védelme (különösen iskolai vallási adatok kezelése, világnézeti, politikai hovatartozásról szóló adatok védelme, egészségügyi adatok védelme)

 • gyerekek családból történő kiemelése

Kisebbségek

 • intézetben élő, szellemi fogyatékos vagy mentális zavarokkal élő személyt ért jogsértés

 • gondnokság alá helyezés megszüntetése (választójogi igények is)

 • HIV-vel élő személyek egészségügyi ellátásához és egyenlő bánásmódhoz való joga

 • rasszista, homofób, vagy antiszemita támadás, vagy egyéb gyűlöletbűncselekmény

 • hátrányos megkülönböztetés, ha állam vagy állami szervek részéről történt, és azért különböztették meg hátrányosan, mert roma, LMBTQ+, HIV fertőzött, drogfogyasztó, vagy szellemi fogyatékos.

Ezen belül is elsősorban akkor tudunk segíteni, ha

 • az önkormányzat vagy a rendőrség diszkriminálta, vagy

 • gyermekvédelmi eljárásban érte hátrányos megkülönböztetés.

Munkahelyen történt hátrányos megkülönböztetésben nem tudunk segíteni.

Drogfogyasztás

 • csekély mennyiségű kábítószerrel visszaélés

 • drogpolitikai kérdések

Civil szervezetek

 • civil szervezetek jogi támogatása

Mikor nem tudunk segíteni?

Nem tudunk segíteni, ha Önnek van ügyvédje.

Nem tudunk segíteni, ha Önnek nem az állammal, hanem egy másik magánszeméllyel vagy egy nem állami szervezettel (pl. vállalattal) van gondja. Kivételt jelent ez alól, ha

 • Ön gyűlöletbűncselekmény áldozata (tehát azért bántalmazták, mert egy kisebbséghez tartozik), vagy

 • ha az elkövetőnek valamilyen módon hatalma van Ön felett (de nem a munkáltatója).

Nem tudunk segíteni, ha kártérítést szeretne kapni. Ez alól csak akkor teszünk kivételt, ha

 • ez az egyetlen módja a jogsértés orvoslásának, vagy

 • a stratégiánk szempontjából kiemelten fontos az ügy, és Ön ragaszkodik a kártérítéshez; vagy

 • a jogsértés súlyos és sok embert érint. Így ha kártérítésre kötelezik az elkövetőt, akkor várhatóan felhagy a jogsértéssel, hogy ne kelljen minden érintettnek kártérítést fizetnie.

A kártérítési per elvállalásáról a TASZ ügyvivői döntenek.

Kihez fordulhatok, ha a TASZ nem tud segíteni?

Nézze meg táblázatunkban, hogy kihez fordulhat, ha mi nem tudunk Önnek segíteni!

Itt elérheti a TASZ jogsegélyszolgálatának adatvédelmi tájékoztatóját!

Korábbi ügyeink

Az is baj volt, hogy túlféltették a gyereket és az is, hogy nem féltették eléggé

Hiába működtek együtt a szülők a gyermekvédelmi szervekkel, a gyámhivatal mégis védelembe vette autista kislányukat, az okok közt a szorongásukat és a gyermek túlféltését is felemlegetve. A méltatlan és szakmaiatlan döntés visszavonását segítségünkkel érték el.

A kitartáson és a jó szándékon múlt, hogy ne száműzzék szegregált iskolába az autista kislányt

Az érintett szülők sokszor szembesülnek azzal, hogy hiába tudnának a gyerekeik együtt haladni a tanulásban a többiekkel, mégis szegregált iskolába irányítják őket, vagy magántanulói státuszt javasolnak számukra.

Csak a tudatos polgárok menthetik meg tavainkat a pusztítástól

A klímaváltozáson túl itthon a kormányközeli körök beruházásai jelentenek súlyos terhet környezetünkre és tavainkra. Velük szemben csak az aktív, tudatos polgárokra számíthatunk, akik megpróbálják ezekre a folyamatokra felhívni a figyelmet, lassítani, megakasztani a pusztítást.

Milliós kártérítésért perelték a képviselők a kanizsai huszárparancsnokot

Dobri Lajos kemény nyilatkozatot tett a közgyűlési többséget adó ellenzéki politikusokról, de az őt képviselő TASZ és a bíróság szerint is a véleménynyilvánításhoz való jogával élt.

Pécsen is kell a TASZ – családoknak, aktív polgároknak, civileknek segítünk

Tavaly óta Debrecen és Szeged mellett Pécsen is jelen vagyunk személyes jogsegélyszolgálatunkkal, a dunántúli városban rövidesen megnyitjuk első Budapesten kívüli állandó irodánkat is. Már most is számos érdeklődőnek nyújtottunk segítséget – azzal a céllal, hogy minél többen legyenek szerte az országban, akik kiállnak a saját és mások jogaiért, és ebben ne maradjanak magukra.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Gyakornokot keresünk Regionális Programunkba!

Keressük új gyakornokunkat Miskolcon vagy Szegeden, aki a TASZ helyi kapcsolatainak építését és a szervezet regionális munkáját segíti. Regionális Programunkban évek óta azon dolgozunk, hogy ingyenes jogsegélyszolgálattal, jogtudatosító eseményekkel, programokkal országszerte elérjük a lakosságot.

Közérthető tájékoztatónk az álhírek és dezinformáció ellen az Ukrajnában zajló háború kapcsán

Az álhírek, a szándékosan félrevezető tartalmak jelentősen megnehezítik a tájékozódást. Ez a jelenség mára mindennapossá vált, ennek káros hatásai különösen erősek lehetnek háború idején. Az Ukrajna ellen indított háború kapcsán Oroszország tudatosan terjeszt álhíreket a közvélemény befolyásolása érdekében Erről részletesen írt többek között a Politcal Capital is több elemzésében, illetve a Lakmusz tényellenőrző oldal rendszeresen közöl az álhíreket, dezinformációkat leleplező írásokat.

Félrevezette a minisztériumot az állami szociális intézetek fenntartója, amikor a munkaerőhiány miatt számonkérték

Bizonyítékunk van rá, hogy az állami szociális és gyermekvédelmi intézetek fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) félrevezette a minisztériumot a bázakerettyei pszichiátriai otthont sújtó munkaerőhiányról. Rétvári Bence államtitkár képviselői kérdésre azt állította, hogy van elég dolgozó az otthonban. A valóság azonban az, hogy augusztus végén a jogszabályban előírthoz képest 38 százalékos volt a munkaerőhiány a bentlakásos intézetben. Úgy tűnik, az SZGYF mást mondott a minisztériumnak, mint ami a valóság, és ezzel a parlamenti képviselőket, illetve rajtuk keresztül a nyilvánosságot is félretájékoztatta.