Kényszerpályára tereli az ellenzéket a választási törvény módosítása

Antidemokratikus és teljesen átláthatatlan volt az a folyamat, amelynek végén Varga Judit igazságügyminiszter november 10-én benyújtott egy javaslatot a választási törvény átalakítására. A tervezett törvénymódosítás nem kezeli a választási rendszer hosszú ideje megoldásra váró problémáit, viszont több ponton indokolatlanul szűkíti a választójog gyakorlásának lehetőségét. Részletes elemzést készítettünk a törvényjavaslatról, és továbbra is figyelni fogjuk a tervezet sorsát, hiszen a törvényjavaslat benyújtása csak a jogalkotási folyamat első lépése.

Mik a legfontosabb problémák a választási jogszabályokat módosító csomaggal?

1. Ahogy benyújtották.

  Különleges jogrendben, az esti-éjszakai kijárási tilalom és teljes tüntetéstilalom kezdete előtt egy perccel, az éjszaka közepén, egyeztetés nélkül - így nyújtották be azt a szerteágazó javaslatot, amit a kormány nem bocsátott társadalmi egyeztetésre, holott ez törvényi kötelezettsége lett volna. Mindeközben a járványügyi védekezésről szóló rendeletek, amik mindenkit érintenek, a hatálybalépésük előtti utolsó pillanatokban jelentek meg. Ezeket valószínűleg rohamtempóban szövegezték meg, szemben a választási szabályokkal, amelyek hosszabb, de a közvélemény számára átláthatatlan folyamat eredményeként születhettek meg. Pedig Gulyás Gergely még októberben is azt mondta, hogy nem készülnek a választási törvény jelentős módosítására.

  2. Amit tartalmaz a javaslat.

   • A javaslat példátlan kényszerpályát jelöl ki az ellenzéki pártoknak a 2022-es országgyűlési választásokra: mivel legalább 50 egyéni jelöltet kell állítani egy pártnak az országos listához, így az ellenzéki koordináció lehetőségei megszűnnek: egy vagy legfeljebb két listát állíthatnak, kölcsönös visszaléptetésekkel pedig nem működhetnek együtt. Eközben a kampányfinanszírozásról szóló rész pedig arra motiválja a pártokat, hogy minél több egyéni jelöltet állítsanak, hiszen ekkor több támogatást kapnak.
   • A levélszavazás lezüllesztése: a jövőben akkor is érvényes lenne a levélszavazat, ha hiányzik belőle az ún. belső boríték, vagy az nincs lezárva. Ez a választás tisztaságát és a szavazás titkosságát is sérti. A levélben szavazás során ugyanis egy külső borítékba kell elhelyezni az azonosító nyilatkozatot (amiből kiderül, hogy ki adta le a szavazatot), a szavazólapot pedig egy zárt belső borítékba kell helyezni. Így nem kapcsolható a szavazat a konkrét választópolgárhoz - ez a rendszer kapna most sebet.
   • Gyakorlatilag korlát nélkül lehetne fotót készíteni a szavazólapról: A javaslat a strasbourgi bíróság egy ítéletére hivatkozva megengedné, hogy “magáncélra” le lehessen fotózni a szavazólapot - ilyen lehetőség előírásáról azonban az ítélet nem szól. A fotózás viszont könnyen visszaélésekre adhat okot, hiszen ezután esetleges csalás szervezői egyszerűen ellenőrizhetnék kiszolgálatatott választópolgárok megvásárolt vagy nyomásgyakorlással megszerzett szavazatait.
   • Rövidebb idő áll majd rendelkezésre az átjelentkezésre: Most még viszonylag kényelmes határidő van az átjelentkezésre, a szavazást megelőző negyedik napig kell beérkeznie a kérelemnek a választási irodához. Ezt a kilencedik napra módosítaná a javaslat. Sok élethelyzet képzelhető el, amikor ez a határidő azt eredményezné, hogy végül nem tud szavazni a választópolgár.

   3. Amit nem tartalmaz a javaslat.

   • Évek óta javasoljuk a többes ajánlás (amikor egy választópolgár több egyéni képviselőjelöltet is ajánlhat, annak ellenére, hogy végül csak egyre szavazhat) megszüntetését, hogy végre megszabadulhassunk a kamupártoktól. A többes ajánlás rendszerét azonban a törvényjavaslat fenntartja.
   • Azt is hosszú ideje szorgalmazzuk, hogy a jogalkotó találjon biztonságosabb módot a levélszavazás helyett a határon túli magyarok szavazásának lebonyolítására. Ehhez képest a tervezet még a mostani helyzeten is ront.
   • Nemrégiben javasoltuk, hogy a delegált szavazatszámláló bizottsági tagok elektronikus úton is vagy a lakóhelyük szerinti polgármester előtt is tehessenek esküt. A mostani szabályok szerint ezt csak szavazatszámlálás helyén tehetik meg, így, akár a fél országot is keresztül kell utazniuk ezért, ami megnehezíti a dolgukat és a járványhelyzetben kifejezetten veszélyes is.
   • Több Pest megyei országgyűlési egyéni választókerület határát módosítania kellene az Országgyűlésnek, ugyanis ezeknek annyira megváltozott a lakosságszámuk, hogy a törvény szerint kötelező lenne a módosítás.

   Megosztás

   Kapcsolódó hírek

   Az AB szerint alkotmányos, hogy egyes állampolgárok egyenlőbbek másoknál

   Pártvonalakon átívelő egységben támadta meg az ellenzék az Alkotmánybíróságon (AB) a fővárosi önkormányzati rendszer radikális, a választópolgárok és a jelöltek jogait egyaránt sértő átalakítását. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) álláspontja szerint az ellenzék által kifogásolt új választási szabályozás ellentétes az alkotmányosság elveivel és az Alaptörvény szövegével egyaránt. Az AB saját korábbi határozatai ellenében mégis úgy döntött: nem semmisíti meg a választópolgárok egyenlőségét semmibe vevő választási rendszert. A TASZ szerint Budapest Fővárosi Közgyűlése ezután nem tekinthető az alkotmányos demokratikus döntéshozatal intézményének.

   Választási csalás határok nélkül

   Eltörölnék a visszaélések feltárásának utolsó lehetőségét is a jelöltállítási eljárás taposóaknaként elrejtett módosításában. Az országgyűlés az önkormányzati választási rendszer átszabását is rögzítő törvénymódosításban lehetetlenné tenné, hogy az állampolgárok megtudják: mely ajánlóíveken szerepelnek személyes adataik. A 2014-es országgyűlési választásokon sajtóértesülések szerint bekövetkezett csalások így a választási győzelem bevett eszközei lehetnek. Nem lesz ugyanis érdemi lehetőségünk, hogy megtudjuk, meghamisították-e aláírásunkat, lemásolták-e személyes adatainkat a pártok egymás ajánlóíveiről.

   El a kezekkel az adataimtól!

   Az alábbi folyamatábra megmutatja, mit kell tennie adatai védelmében a választási kampányok során. Keresse ki az ábrán, mi a teendő, és lejjebb olvashatja a további lépések részleteit!